Yleisimmät syyt kellarin vesivahinkoon

Yleisimmät syyt kellarin vesivahinkoon

Kellareiden vesivahingot ovat yleinen ongelma etenkin omakotitaloissa. Kellarista huolehtiminen on tärkeää, jotta myös koko rakennuksen kunto säilyy hyvänä, mutta usein kellarit jäävät vähemmällä huomiolle. Kellariongelmat voivat vaikuttaa koko kodin terveyteen ja aiheuttaa kalliita kunnostusremontteja. Korkeat kosteuspitoisuudet lisäävät myös todennäköisyyttä homeen aiheuttamille vaurioille. Tässä pääsyitä sille, mitkä tekijät yleensä aiheuttavat veteen liittyviä ongelmia kellareissa ja kuinka ne voidaan havaita ajoissa.

Kellarin vesivahinkojen aiheuttajat

Sadevesi ja rakennuksen perustusten vieressä seisova vesi aiheuttavat usein ongelmia erityisesti vanhoissa asunnoissa. Rankkojen sadekuurojen varalta veden tulisi aina virrata rakenteista poispäin. Myös sadevesikourut tulisi puhdistaa säännöllisesti ja huolehtia siitä, että ränneistä laskeva vesi poistuu tarpeeksi kauas rakennuksesta.

Ovien ja ikkunoiden halkeamat voivat myös aiheuttaa vesivahinkoja. Joskus pienestäkin raosta tai huonosti tiivistetystä ikkunasta voi päästä ajan kuluessa paljon vettä kellariin. Seuraavan rankkasadepäivän jälkeen kannattaakin käydä tarkistamassa onko kellari säilynyt kuivana myös ovien ja ikkunoiden kohdilta.

Vuotavat putkistot voivat aiheuttaa kellarissa paljon tuhoa. Kellarissa tai sen yläpuolella kulkeva putkisto tulisi tarkistaa säännöllisesti ja varmistaa, että putkisto ei jäädy kylmällä säällä. Jäätyminen voi lopulta aiheuttaa putkiston halkeamisen ja veden tulvimisen kellariin. Myös seinien takana kulkeva putkisto tulisi tarkistaa, sillä se voi aiheuttaa kosteutta seinien taakse.

Toinen tärkeä tarkistettava kohde kellarissa on likakaivo. Jos likakaivoa ei säännöllisesti puhdisteta ja sen kuntoa huolleta, se voi vuotaa kellariin. Myös kellarin huono ilmanvaihto voi aiheuttaa kosteusongelmia. Siitä osoituksena on usein seinien, putkiston pintojen tai kellarin esineistön ”hikoilu”. Kellarissa voi olla liian kuuma lämpötila kesäisin tai lähistöllä olevat vesistöt voivat myös aiheuttaa kosteuden tiivistymistä. Ilmanvaihdon asentaminen on ratkaisu tähän ongelmaan.  

Miten huomata vesivahinko?

Vuotojen huomaaminen ajoissa on erittäin tärkeää, jotta veden aiheuttamat tuhot voidaan minimoida. Tärkeintä on tietää, onko aiheuttajana ulkoinen tekijä, kuten sadevesi tai pohjavesi vai rakennuksen sisäinen tekijä, kuten vuotava putki tai veden tiivistyminen.

Seinissä näkyvät ruskeat tahrat ja kosteus voivat olla merkki siitä, että niihin on imeytynyt vettä. Myös kellariin hajuun tulee kiinnittää huomiota. Homeinen ja ummehtunut haju on yleensä merkki siitä, että kellarissa saattaa olla homeongelma. Se voi myös kasvaa erittäin nopeasti aiheuttaen terveydellisiä ongelmia talon asukkaille. Valkoiset kalkkimaisen näköiset viirut, joita joskus voi nähdä kivi- tai tiilipinnoilla, ovat merkki siitä, että ympäristössä on korkea kosteustaso. Myös kellarissa näkyvät ruostepisteet, pienet vesihyönteiset tai tummuneet puupinnat ovat merkkejä veden aiheuttamista muutoksista. Jos lattialla on halkeamia tai se tuntuu kostealta, vesi on voinut aiheuttaa liikaa painetta rakenteisiin.

Kellarit ovat erittäin alttiita vesivahingoille, sillä ne sijaitsevat talon alimmassa kerroksessa ja niiden tulisi kestää paljon kosteutta ja painoa. Ongelmien huomaaminen ajoissa on tärkeää suurten vahinkojen estämiseksi.

Myös kellariin kannattaa sijoittaa yksi vuotovahti, joka ilmoittaa havaitusta vuodosta suoraan puhelimeesi.

Vanhemmat Uudemmat

0 kommenttia

Jätä Kommentti

Please note, comments must be approved before they are published