Vesivahingot ja niiden estäminen

Vesivahingot ja niiden estäminen

Vesivuotovahinkojen yleisimmät aiheuttajat ovat viemäriputkisto tai käyttöveden putkisto. Kodin laitteista yleisimmin vuotoja aiheuttavat astianpesukone ja muut vesikalusteet. Yleensä vuodon aiheuttaja on joko putki tai johto, jolla on käyttöikää kertynyt keskimäärin 30 vuotta. Vuodon syynä on tavallisesti mekaaninen rikkoutuminen tai korroosio. Myös tukkeutuminen voi aiheuttaa vesivahingon tai rakentamisvaiheessa tai asennuksessa tapahtunut virhe. Jos vesivahingon aiheuttaa rakennus-, työ-, suunnittelu- tai asennusvirhe, kotivakuutus ei korvaa niiden aiheuttamia kustannuksia.

Suurin osa vesivahingoista tapahtuu kerrostaloissa, mutta omakotitalon vuotovahingot ovat hyvin lähellä kerrostalojen osuutta. Omakotitaloissa suurin riski vesivahingon aiheuttajaksi ovat kylmän käyttöveden putkistot, kun taas kerrostaloissa yleisin aiheuttaja on yleensä viemäriputkisto. Putkiston rikkoontumisen syy on yleensä mekaaninen rikkoutuminen. Erityisesti liitosten ja tiivisteiden sekä hanojen ja sekoittajien rikkoutuminen on tällä vuosikymmenellä yleistynyt. Myös tukkeutumisten aiheuttamat vesivahingot ovat yleistyneet. Nykyisin erityisesti seinässä, kaapistossa tai nousuroiloissa sattuneet vesivahingot ovat yleistyneet merkittävästi.

Vesivuotovahinkojen ennaltaehkäisy

Vesivuotovahinkojen ehkäisyssä on käyttäjien ja pientalojen omistajien oma vastuullinen kiinteistön ja tilan käyttö erittäin tärkeää. Kiinteistön tekniikkaan ja sen käyttöohjeisiin tulee perehtyä ja tarkkailla kodin koneita ja laitteita. Esimerkiksi tarkistuslista erilaisista riskipitoisista laitteista olisi hyvä olla olemassa. Huomiota tulee kiinnittää erityisesti astianpesukoneen poistoletkun kuntoon, vesimittariin, eli pysyykö siinä numerot paikoillaan kun vettä ei juoksuteta, lämmityskiertoon, onko paine säilynyt putkistossa ja tarvitseeko vettä lisätä, ilmastointiin ja jäähdytykseen sekä kaikkien kylmälaitteiden ja pesukoneen taustoihin ja letkujen liitoksiin. Myös pesutilojen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota ja tarkkailla esimerkiksi silikonisaumojen värjäytymiä. Kylpyhuoneen lattia tulisi kuivata päivittäin sekä puhdistaa sen lattiakaivo säännöllisesti. Tärkeää on myös käyttää ammattilaisia vesikalusteita asennettaessa ja suunnitella huolellisesti kaikki korjaukset ja asennukset. Myös vakuutusturva kannattaa pitää ajan tasalla, sillä vesivuodon sattuessa remontin aiheuttamat kustannukset voivat nousta todella korkeiksi.

Taloyhtiöissä on tärkeää tuoda ajoissa esiin tarvittavat korjaustarpeet erityisesti koskien käyttövesiputkistoja ja viemäreitä. Myös kiinteistösää toimivien tahojen ja sen käyttäjien välinen vuoropuhelu kuten nettisivuilla tiedottaminen tai muut foorumit lisäävät tietoa ja tuovat helpon väylän ongelmien esiintuomiseksi.

Vesivuotovahti vesivahinkojen ennaltaehkäisijänä

Vesivuotovahti on hyvä apu estämään vesivahinkojen syntymistä kiinteistössä. Se valvoo riskipaikkojen tilaa jatkuvasti ja hälyttää, mikäli se havaitsee vuodon. Vesivuotovahti pystyy myös sulkemaan veden automaattisesti esimerkiksi äkillisen pukkirikon sattuessa, joten se estää suurien ja kalliiden vesivahinkojen syntymisen. Vesivuotovahti sopii sekä isoihin kiinteistöihin että pieniin asuntoihin. Vesivuotovahti liitetään kodin WLAN-verkkoon ja sen avulla se viestittää heti puhelimeen, mikäli se havaitsee vesivuodon. Pienikokoinen vesivuotovahti mahtuu esimerkiksi jääkaapin tai pakastimen alle eli paikkoihin, joista ei helposti silmin näe, vuotaako sinne vettä. Sen sijaan, että vesivahinko ehtisi syntyä pitkän ajan kuluessa huomaamatta, vesivuotovahti hälyttää välittömästi ja tarvittaessa myös sulkee päävesihanan, jolloin suurilta ja kalliilta vahingoilta vältytään.

 

Vanhemmat Uudemmat

0 kommenttia

Jätä Kommentti

Please note, comments must be approved before they are published